3. Çin-Türkiye Değişim Forumu Gerçekleştirildi

2022-08-25 23:31:06 642

     26 Eylül'de 3. Çin-Türkiye Değişim Forumu yapıldı. Du Zhanyuan, Çin Yabancı Diller Bürosu Genel Müdürü, Mustafa Tuzcu, Türkiye Ticaret Bakan Yardımcısı, Özgür Yavuz, Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, Cheng Weihua, Çin'in Türkiye Büyükelçiliği Bakan Müşaviri ve Maslahatgüzarı, Türkiye Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Daire Başkanı Ezra Gangkorul katıldı ve bir konuşma yaptı, Çin ve Türkiye'den medya düşünce kuruluşları, yetkililer ve girişimciler "Avrasya kıtasına odaklanmak ve Çin-Türkiye ekonomik ve ticari işbirliğini tartışmak" teması üzerine hararetli tartışmalar yaptılar. Forum, Çin Yabancı Diller Bürosu ve Türk Kuvazi Medya Grubu tarafından ortaklaşa düzenlenmiştir. 

 

      Çin Yabancı Diller Bürosu Genel Müdürü Du Zhanyuan yaptığı konuşmada, 2,000 yılı aşkın bir süre önce Asya ve Avrupa'yı kapsayan İpek Yolu'nun Çin ve Türkiye arasında ticari ve kültürel alışveriş köprüsü kurduğunu ve insan uygarlığının ilerlemesine olumlu katkılarda bulunduğunu söyledi. Son yıllarda, Devlet Başkanı Xi Jinping ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde, iki ülke stratejik ortaklıklarını derinleştirmiş ve siyaset, ticaret ve ekonomi, beşeri bilimler, bilim ve teknoloji dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki işbirliği, verimli sonuçlarla hızlı bir kulvara girmiştir. Daha 10 gün önce Cumhurbaşkanı Xi Jinping Semerkant'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldiğinde, Çin ve Türkiye arasındaki stratejik işbirliği ilişkisinin daha yüksek bir seviyeye çıkarılması gerektiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca daha fazla sonuç elde etmek için ikili ticaret, yatırım ve diğer işbirliklerini teşvik etme arzusunu dile getirdi. Forum, iki ülke arasındaki stratejik işbirliği ilişkisinin geliştirilmesi, halkın refahının arttırılması ve ortak kalkınmanın sağlanması açısından büyük önem taşıyan Çin-Türkiye ekonomik ve ticari işbirliğine odaklandı. 

       Du Zhanyuan, iki tarafın siyasi karşılıklı güveni arttırması ve ekonomik ve ticari işbirliğinin temelini sağlamlaştırması gerektiğine işaret etti. İki taraf, her iki ülkenin kalkınmasına ve yeniden canlandırılmasına katkıda bulunma ve kendi ulusal hayallerini gerçekleştirme perspektifinden birbirlerinin temel çıkarlarına ve başlıca endişelerine saygı göstermeli, işbirliğini güçlendirmeli ve bölgesel ve dünya barış ve istikrarını ortaklaşa korumalı; stratejik kenetlenmeyi güçlendirmeli, ekonomik ve ticari işbirliği alanını genişletmeli ve bilim ve teknoloji inovasyonu, yeşil ekonomi, kamu sağlığı ve altyapı gibi alanlarda işbirliğini daha da güçlendirmeli; çok taraflılığı uygulamalı ve dünya ekonomisinin toparlanmasına yardımcı olmalı; özellikle gençler arasındaki değişimleri ve iki ülkenin medya ve düşünce kuruluşları arasındaki değişimleri ve işbirliğini güçlendirmeyi umarak, iki ülke arasındaki insani değişimleri derinleştirmeli ve insanlar arası teması teşvik etmelidir. 

 

Türkiye Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzku yaptığı konuşmada, iki devlet başkanının ortak tanıtımı altında, korumacı eğilimlerin ve ticaret savaşlarının yoğunlaştığı son yıllarda bile Türkiye-Çin işbirliğinin günden güne geliştiğini ve küresel Salgının gölgesinde Türkiye ve Çin de 2020 ve 2021'de küresel büyüme ve ticaret büyümesinden daha yüksek büyüme performansı yakalayabilir ve Çin, Türkiye'nin en büyük ikinci ticaret ortağı haline gelmiştir. Orta ve uzun vadede, iki tarafın işbirliğini güçlendirmesi ve Çinli yatırımcıları Türkiye'ye çekmek için ortak bir strateji formüle ederken, Türk şirketlerinin Çin'in genişleyen varlıklı sınıfının ihtiyaçlarını karşılamak için Çin'e daha fazla kaliteli mal ihraç etmesine yardımcı olması gerektiğine inanıyor.  

 

Etkinlikte konuşan Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgür Yavuz, Türk ve Çin halkları arasındaki dostluğun yüzyıllar öncesine dayandığını ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, Asya kıtasından geçen "Demir İpek Yolu" sayesinde Çin ve Türkiye'nin bir kez daha birbirine bağlandığını söyledi. Her iki ülke de uzun bir tarihe, derin bir kültürel geçmişe ve kültürel değerlere sahiptir ve insanlığın gelişimi ve ilerlemesi için önemli adımlar atmaktadır. Stratejik işbirliğinin kurulduğu 2010 yılından bu yana iki ülke siyasi, ekonomik, kültürel, bilimsel ve teknolojik alanlarda tatmin edici bir işbirliği ölçeğine ulaşmıştır. Türkiye ve Çin arasında çeşitli alanlardaki yakın işbirliği sayesinde kültür ve turizm alanındaki işbirliği ve alışverişin de artacağından ve iki halk arasında daha derin bir anlayış ve dostluğun teşvik edileceğinden emin. 

Çin'in Türkiye Büyükelçiliği Bakan Müşaviri ve Maslahatgüzarı Cheng Weihua yaptığı konuşmada, her iki hükümetin de ikili ilişkileri derinleştirmek için güçlü bir siyasi iradeye sahip olduğunu, iki halkın birbirine karşı dostane duygular beslediğini ve iki taraf arasında ekonomik ve ticari işbirliği için büyük bir potansiyel bulunduğunu söyledi. Türkiye ve Çin'in siyasi karşılıklı güven temelini daha da güçlendirmesi, birbirlerinin temel çıkarlarına ve başlıca kaygılarına saygı göstermesi, farklılıkları ve hassas konuları uygun şekilde ele alması; "Kuşak ve Yol" girişiminin ve "Orta Koridor" stratejisinin kenetlenmesini daha da teşvik etmesi, özellikle de Türkiye'nin Avrasya'ya bağlanma konusundaki coğrafi avantajını iyi kullanması gerektiğine inanıyordu. Türkiye ve Çin, küresel tedarik zincirinin istikrarının ve sorunsuz akışının sürdürülmesine katkıda bulunmalı; Türkiye-Çin ekonomik ve ticari işbirliği için yeni büyüme noktaları yaratmak üzere dijital ekonomi, yeni enerji ve yüksek teknoloji gibi gelişmekte olan alanlarda işbirliğini genişletmeli; Türkiye ve Çin arasındaki dostluğun kalplerde daha derin bir şekilde kök salabilmesi için her iki ülke halklarının birbirlerinin ülkelerini daha objektif ve doğru bir şekilde anlamalarına aktif bir şekilde rehberlik etmelidir. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Dairesi Başkanı Eisra Gangkorul yaptığı konuşmada, 2011 yılından bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerin, özellikle Hükümetlerarası İşbirliği Komitesi aracılığıyla stratejik işbirliği düzeyine yükseltildiğini söyledi. Karma Ekonomi ve Ticaret Komitesi ve Dışişleri Bakanlığı Danışma Mekanizması Diyalog mekanizmaları aracılığıyla iki ülke arasındaki işbirliği alanları genişlemeye devam etmiş ve birçok işbirliği projesi gerçekleştirilmiştir. İki ülke arasındaki işbirliğinin sadece Çin ve Türkiye'ye değil, aynı zamanda küresel barış ve refaha da katkı sağlayacağını söyledi. 

 

Hem Çin'den hem de Türkiye'den medya düşünce kuruluşlarından, yetkililerden ve girişimcilerden on beş kişi, "'Bir Kuşak, Bir Yol' Birleştiren 'Ara Koridoru'", "Çin-Türkiye Ekonomik ve Ticari İşbirliğinin Post- Salgın Çağı", "Ortak Bir Bölgesel Çok Taraflı İnşa Etme İşbirliğinin üç alt başlığı hararetle tartışıldı. 

Pekin Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Direktörü Zan Tao, iki ülkenin kalkınma stratejilerini nasıl hizalaması gerektiğine ilişkin olarak, iki ülkenin akademik çevrelerinin de bir dostluk ve işbirliği köprüsü kurması gerektiğini söyledi. 

Ortadoğu Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Türkiye Bölgesel Çalışmalar Bölüm Başkanı Sayın Deya Gocheer, saha araştırmasının sonuçlarıyla Türkiye ve Orta Asya ülkelerinin yoğun diplomatik ve ticari girişimlerde bulunduğunu açıklayarak, liman ve lojistik merkezler gelecekte "Bir Kuşak Bir Yol" girişiminde rol oynamalıdır. 

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Batı Asya ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü müdür yardımcısı Wang Lincong, "Kuşak ve Yol" ile "Orta Koridor" stratejisi arasındaki bağlantıyı geliştirmek için yenilikçi yöntemlerin kullanılması gerektiğini, bağlantı koşulları, girişimlerin bağlantı kalitesini artırmak ve aynı zamanda kurumsal inovasyonda işbirliğini derinleştirmek. 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sarayı Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Fulkan Karakaya, Çin'in doğrudan yatırım potansiyeli ve teknolojik gücü göz önüne alındığında, Çin'in Türkiye için önemli bir yatırım kaynağı olduğuna inandığını ve Çin'in yatırımlarını artırmasını umduğunu söyledi. Türkiye gibi büyük alanlara sahip bölgelere yatırım Fırsat piyasasına yatırım. 

Konuklar, ekonomi ve ticaret de dahil olmak üzere Çin ve Türkiye'nin çeşitli yönleri hakkında bilgi sundu ve bilgi alışverişinde bulundu ve birçok yapıcı yargı ve öneride bulundu. Tartışmalar, Çin ve Türkiye arasındaki işbirliğinin gelecekteki gelişimi için büyük önem taşıyan zengin ve yenilikçi görüşlerle geniş bir konu yelpazesini kapsadı. 

 

      China Today'in Türkiye baskısının 10. yıldönümü münasebetiyle forum sırasında China Today - Çin-Türkiye İş ve Ticaret özel baskısının lansmanı yapıldı.